Wiet legaliseren, beter voor iedereen

coffeeshops-bordJarenlang konden we als Nederlanders trots zijn op ons liberale beleid ten opzichte van softdrugs. Toegegeven, soms was het een beetje ingewikkeld maar het belangrijkste was dat iedereen die af en toe een jointje wilde roken gewoon zijn gang kon gaan. Lange tijd was dit inderdaad ook een prima oplossing, maar de tijden veranderen en vragen om een nieuwe aanpak. In een tijd dat landen als Uruguay wiet zelfs helemaal legaliseren om de criminaliteit aan te pakken, is het dan ook een goed idee om eens te kijken of we dat in Nederland ook zouden moeten overwegen.

Duidelijkheid en veiligheid boven alles

joint-aanstekerDe afgelopen jaren zien we bijvoorbeeld dat het gedoogbeleid steeds vaker tot onduidelijke en vooral ongewenste situaties leidt. Doordat het verbouwen van wiet nog steeds illegaal is, komt de productie vanzelfsprekend in de criminele sfeer terecht. Dit met alle gevaren van dien, zoals illegale kwekerijen waar men het niet zo nauw neemt met de brandveiligheid en creatieve constructies om de elektriciteitsmeter te omzeilen. Wanneer je bedenkt dat deze kwekerijen vaak ook in woonhuizen zijn gevestigd, kun je je voorstellen dat dit allesbehalve een wenselijke situatie is. Hiermee wijzen we dan niet op het gebruik van enkele wietzaadjes in de thuiskweek, maar op de middelgrote tot grote operaties die zich richten op illegale handel.

Legalisatie biedt kansen

Naast een duidelijk en veiliger beleid, kan legalisatie ook een nieuwe bron van inkomsten voor de overheid betekenen. Het Ministerie van Financiën heeft al eens berekend dat dit jaarlijks zo’n 250 miljoen extra aan belastinginkomsten op kan leveren. Maar er wordt ook veel bespaard door een eventuele legalisering. Zo kunnen de kosten voor de politie en het Openbaar Ministerie met zo’n 150 miljoen omlaag. Ook vooraanstaande (ex-)politici zoals Boris van der Ham hebben zich al eens openbaar uitgesproken voor legalisering. Overtuigende argumenten zijn er volop, dus nu is het aan de politiek om de volgende stap te zetten en het progressieve beeld van Nederland weer eens waar te maken. 2014 zal dan mogelijk ook de Nederlandse wietmarkt openbreken.

fokke-sukke-wiet