Overheid maakt toch 10 miljoen extra vrij voor kunst en cultuur

toch-extra-geld-vrijgemaakt-kunst-en-cultuur

Afgelopen week werd bekend gemaakt dat de overheid alsnog de kunst- en cultuurwereld tegemoet komt met een extra 10 miljoen euro. De bezuinigingen omtrent de zorg, kunst en cultuur zijn al langere tijd een onderwerp van discussie binnen het kabinet.

Extra geld, maar uit een andere pot

Een groot deel van kamer was het eens met notie dat de kunst- en cultuurwereld in Nederland de afgelopen jaren met ongebruikelijke zwaar weer heeft moeten varen. Alexander Pechtold van D66 en Jasper van Dijk van de SP zijn blij dat het grootste deel van hun collega’s het hiermee eens zijn en een handje willen helpen.

toch-geen-tegenkandidaat-pechtold-stemming-d66-lijsttrekkerschap

De oplossing is echter op een andere plek gevonden dan aanvankelijk werd gezocht. In principe is het budget voor kunst en cultuur niet veranderd, maar is er een deel van de 61 miljoen die in de compensatie van energie-intensieve bedrijven wordt gestoken vrijgemaakt voor kunst en cultuur.

Niet alles is goedgekeurd

Hoewel er flink wat extra is vrijgemaakt voor kunst en cultuur zijn er ook een reeks aan aanvragen afgewezen. Zo werd er bijvoorbeeld een pot voorgesteld om omstreden kunstprojecten binnen Nederland beter te beschermen en te ondersteunen.

Volgens de overgrote meerderheid van de Tweede Kamer valt dit echter niet direct onder de kunst en cultuur discussie, maar is het eerder een taak van de politie om specifieke kunstobjecten en projecten te beschermen van bij bijvoorbeeld vandalisme.