Het programma

De Mars der Beschaving was een Mars die in 2011 werd gelopen om te protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur. Tijdens de Mars werd van Rotterdam naar Den Haag gelopen en daar werd tijdens het debat over de bezuinigingen de hele dag geprotesteerd.

Hieronder vind je meer informatie over het programma van de Mars der Beschaving:

  • De aftrap van de Mars der Beschaving vond op vrijdag 24 juni 2011 plaats tijdens het cultureel festival Oerol. Daar vormden duizenden artiesten en bezoekers een groot kruis (het symbool van de Mars) om hun ongenoegen met de bezuinigingen tot uitdrukking te brengen.
  • Daarna trokken veel artiesten en bezoekers naar Rotterdam, waar de Mars officieel van start zou gaan op zondag 26 juni om 8 uur in de avond. Eerder op de dag vonden verschillende activiteiten plaats, die begonnen bij Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.
  • Tijdens Boijmans Bezet werden van 11 uur in de ochtend tot 5 uur in de middag gesprekken gevoerd tussen bekende artiesten en kunstenaars en prominente Nederlandse politici, verschillende optredens gegeven en toespraken gehouden.
  • Daarna werden de bezoekers en lopers van de Mars uitgenodigd om mee te gaan naar De Parade, waar van 5 uur in de middag tot 8 uur in de avond ook verschillende activiteiten plaatsvonden en lopers zich konden voorbereiden op de Mars.
  • Om 8 uur werd eindelijk begonnen aan de lange tocht naar Den Haag. De Mars ging via Delft naar Den Haag en toen de lopers daar in de vroege ochtend van 27 juni aankwamen, was het eerst tijd om een dutje te doen op een van de speciaal geprepareerde slaapplaatsen.
  • Iedereen kon op maandag 27 juni dus fris de protestactiviteiten, die plaatsvonden tijdens het debat over de bezuinigingen op kunst en cultuur, bijwonen. De activiteiten begonnen op maandag 27 juni om 1 uur in de middag op het Malieveld.
  • Er waren zowel sprekers als artiesten uitgenodigd en er kon dus geluisterd worden naar zowel muziek als toespraken. Een van de hoogtepunten was op 27 juni was zonder twijfel de toespraak van de Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr.