Duitse man opgepakt met kunstschatten uit collectie Adolf Hitler

verdachte-verwierf-kunst-collectie-adolf-hitler-legaal

Afgelopen week is een man in het Duitse Bad Dürkheim aangehouden door de politie voor het bezitten van kunstschatten uit de privé-collectie van Adolf Hitler. De schatten, waaronder bronzen beelden en schilderijen zijn voorlopig in beslag genomen.

‘Gekocht van het Russische leger’

Via zijn advocaat liet de man weten dat hij de objecten allemaal legaal heeft verworven en zo’n 25 jaar geleden van het Russische leger heeft gekocht. Vervolgens heeft hij een aantal van de objecten – waaronder twee levensgrote bronzen paarden van Hitler’s favoriete beeldhouwer Josef Thorak – in bruikleen heeft gegeven aan een museum in het Duitse Nörvenich.

Daarnaast bleek de man de beelden ook te hebben aangeboden aan een overheidsinstantie – waarvan de naam niet genoemd werd – in Duitsland maar die heeft het aanbod om onbekende reden afgewezen.

b8ax0kba2zti_wd1280

De Nederlandse Roofkunstjagers

Vorige werden met behulp van de Nederlandse ‘Roofkunstjagers’ een reeks aan kunstwerken en relikwieën uit het oude kantoor van Adolf Hitler opgespoord en in beslag genomen.

Naar blijkt zijn er in totaal 8 mannen tussen de 65 en 79 jaar aangehouden die ervan verdacht worden door de jaren heen te hebben gehandeld in de kunstobjecten. Alle objecten staan tijdelijk in een opslagruimte van de politie van Bad Bergzabern.